Geografisch thema

Vrijhavenstraat

ID
7012
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7012

Beschrijving

Begint aan de Brigantijnenstraat en eindigt aan de Brandariskaai. Naam wegens verklaring van Oostende tot vrijhaven door Keizer Jozef II in 1781; wordt in 1785 toegekend aan centrale oost-west-as van de nieuwe verkaveling ten zuiden van de stad. Loopt dan verder door tot aan de toenmalige Polderstraat; l.g. straat, de zuidelijke helft van de Brigantijnenstraat en westelijke helft van de Vrijhavenstraat worden gesloopt om plaats te maken voor achtereenvolgens het kantoorgebouw van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (1960) en het Administratief Centrum naar ontwerp van P. Felix (Oostende), ontworpen in 1974, met in de eerste fase het Ministerie van Financiƫn en in de tweede fase de dienst voor Waterwegen, Zeevisserij en de Regie der Gebouwen.
Gevarieerde basisbebouwing bestaande uit rijhuizen uit de tweede helft van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, veel huizen uit jaren 1950, deels heropbouw, recente appartementsgebouwen en kantoorgebouwen. Op hoek met Graaf de Smet de Naeyerlaan, nr. 26, art-decogebouw z.g. "Hotel de Bruges" naar ontwerp van architect M. Colombie (Oostende) (cf. Graaf de Smet de Naeyerlaan nr. 10). In gedeelte ten oosten van de Graaf de Smet de Naeyerlaan domineert de voormalige meisjesschool van de Zusters van de H. Jozef de zuidzijde van de straat (cf. nrs. 37 en 39).

BEKAERT G., DE MEYER R., Paul Felix, 1913 Architectuur 1981, Tielt, 1981, p. 188-189.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Omvat
  School van de zusters van de Heilige Jozef

 • Is deel van
  Hazegras


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrijhavenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7012 (Geraadpleegd op )