Warschaustraat

Beschrijving

Van Leopold I-plein naar Wellingtonstraat. Aanleg recht straatgedeelte tussen vermeld plein en Chaletstraat kadert in eerste fase van westelijke stadsuitleg volgens plan L. Crépin van 1867. Huidig appartementsgebouw nummer 29 ter hoogte van de voormalige burelen en opslagplaatsen van de Badendienst Ostend-Plage.

Rijbebouwing met woonfunctie. Heterogeen straatbeeld. Schaars bewaarde oorspronkelijke bebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw en begin van de 20ste eeuw. Enerzijds neoclassicistisch getinte breedhuizen met twee à drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevels met rechthoekige, omlijste muuropeningen zie het later verhoogde nummer 26 met neorococo-getinte begane grond en nummer 28 met beraapte bovenverdieping

Anderzijds ook enkele eclectische panden veelal met souterrain, drie bouwlagen en twee onder meer ongelijke traveeën zie nummer 15 zogenaamd "Villa Primrose" met oplopende bow-window en gietijzeren leuningen; samenstel nummers 19-21, respectievelijk trap- en afgeknotte puntgevel, met halfronde balkons waarvan gietijzeren leuningen bewaard bij nummer 19; nummer 27 in aansluitende bouwtrant, echter aangepaste muuropeningen.

Basisbebouwing dateert voornamelijk uit interbellum en later. Appartementsgebouwen tot vijf bouwlagen; in jaren 1930 onder meer aanleunend bij nieuwe zakelijkheid. Nummer 50: mogelijk oorspronkelijk burgerhuis, nu opgesplitst in appartementen, als verbouwing uit jaren 1930-1940 gesigneerd architect S.R. Smis (Oostende) en gemarkeerd door trapezoïdale bow-window met bas-reliëf van zeilboot.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 5, Blankenberge, 1991, nummer 148.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda