Geografisch thema

Wellingtonstraat

ID: 7015   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7015

Beschrijving

Van Euphrosina Beernaert- naar Sportstraat, tot aan de Wellingtonhippodroom, met een lichte knik op de kruising met de Koninginnelaan. Deel van de oude "Duinenweg", ook Maria- en Mariakerkestraat genoemd, die over de renbaan naar Mariakerke liep. Straat opgenomen in dambordpatroon van straten ten oosten van de renbaan, aangelegd vanaf 1899 in aansluiting bij het "Project North" door de "S.A. des Terrains d'Ostende Extensions", opgericht in 1898 na de dood van North.
Straat net als de renbaan genoemd naar het fort Wellington op die plaats, opgetrokken ter verdediging van de stad in de westelijke duinen, door maarschalk Davout in opdracht van Napoleon; bouw begonnen in 1811 en beëindigd in 1815 op bevel van de Engelse generaal en hertog van Wellington (1769-1852).
Dominerende residentiële functie. Noordwestelijke straatzijde tussen Koninginnelaan en Sportstraat, tot voor kort braakliggend terrein met parking voor Wellingtonrenbaan, uitgevend op de Koningin Astridlaan: terrein sinds aanleg van dit stuk van de westelijke stadsuitbreiding nooit volledig opgenomen in de bebouwing; plannen onder impuls van Leopold II bleven onuitgevoerd; pas in 2000 inplanting van nieuwe openbare bibliotheek op die plaats naar ontwerp van de architectenbureaus Felix-Glorieux (Oostende) en Maes-Debusschere. Noordoostelijke straatzijde met hotel "Royal Astrid" van jaren 1970, waar tot voor kort de traditie van het kuren aan zee werd overgenomen van het Thermae Palace Hotel. Vóór aanleg stadsuitbreiding, aan noordzijde schaarse bebouwing met landelijk karakter en vanaf ca. 1900 schaarse, niet aaneensluitende burgerwoningen; alles afgebroken midden 20ste eeuw.
Zuidelijk gedeelte opgenomen in dambordpatroon-aanleg sinds 1899: net als in de omliggende straten, basisbebouwing met dominerende residentiële functie, vnl. gekoppelde eclectische en neoclassicistisch getinte rijhuizen van het type burgerhuis, daterend van eind 19de eeuw tot in het interbellum. Enkele overgebleven burgerhuizen met neoclassicistische inslag uit het laatste kwart van de 19de eeuw, getypeerd door horizontaal geritmeerde, gecementeerde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen: nrs. 20-22, enkelhuizen onder leien mansardedak, nr. 20 verhoogd met één bouwlaag en met vernieuwde onderbouw; nr. 32/ Edmond Laponstraat, hoekhuis van drie en een halve bouwlaag, getypeerd door geriemde vensteromlijstingen met sluitsteen op de tweede bouwlaag; nr. 60, dubbelhuis naar ontwerp van architect A. Devreese (inscriptie op plint) met ronde erker op tweede bouwlaag en versierd met banden en casementen; nrs. 84-86, twee breedhuizen van drie traveeën en resp. drie en een halve en vier bouwlagen onder zadeldak, getypeerd door doorgetrokken onderdorpels en geriemde vensteromlijstingen met sluitsteen, aangepaste begane gronden. Nr. 36, burgerhuis in vrij traditionele bouwstijl van ca. 1900; enkelhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak; lijstgevel bekleed met gele en bruine geglazuurde baksteen. Tweede grote bouwfase in het interbellum, burgerhuizen met art-deco-inslag, o.m. nr. 34, nog aansluitend bij de neoclassicistische traditie, met bepleisterde lijstgevel getypeerd door doorgetrokken ronde erker bekroond met gecementeerd balkon; nr. 38, lijstgevel van bruine baksteen met gele banden en dambordpatroon in rond fronton, eveneens met afgeronde erker, verbouwde begane grond. Heropbouw na de Tweede Wereldoorlog in de vorm van appartementsgebouwen, o.m. nr. 62, nog in modernistische traditie; nrs. 64-66 in meer vooruitstrevende, geuniformiseerde trant, appartementen van zes bouwlagen onder plat dak, betonnen skelet bekleed met baksteen en gekenmerkt door gevelbrede, en over de verdiepingen verderlopende erkers. Laatste decennia van de 20ste eeuw gaat vervanging van oorspronkelijke bebouwing door hoogbouw verder.

DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 176.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Appartementsgebouw

 • Omvat
  Appartementsgebouw

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis, verdeeld in appartementen

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eclectisch herenhuis

 • Omvat
  Valerie, eclectisch hoekgebouw

 • Is deel van
  Oostende

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wellingtonstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7015 (Geraadpleegd op 18-01-2021)