Geografisch thema

Zeeheldenplein

ID
7022
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7022

Beschrijving

(zie ook Albert I-Promenade)

Driehoekig pleintje gelegen in noordoostelijke hoek van de binnenstad, aansluitend bij de Albert I-Promenade ter hoogte van het kruispunt met de Van Iseghemlaan en de Boekareststraat. Voorheen zogenaamd "Vuurtorenplein", naar de eerste vuurtoren die er stond, zogenaamd "de Vlaggestok", in 1771 opgericht aan de westkant van de haven op een vooruitspringend deel van de stadsvesting. In 1845 bouw van het café-restaurant "Cercle du Phare" omheen de vuurtorenbasis naar ontwerp van architect L.B. Dewez, gesloopt in 1877-1878. Vanaf einde 1859 niet meer in gebruik na de bouw van een tweede vuurtoren aan de oostzijde van de havengeul (zie Oostende, Vuurtorenweg); afgebroken in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers. Aanleg van het plein in begin van de jaren 1950 onder leiding van architect-stedenbouwkundige P. Agie (Antwerpen).

Centraal op het plein staat het Nationaal Monument voor de Zeelieden naar ontwerp van W. Kreitz (Antwerpen), opgericht in 1953-1954 op dezelfde plaats van de oude vuurtoren.

  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1951/221.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 181.
  • MAES M., De Vuurtorens van Oostende, in Ostendiana, 1972, p. 119-121.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Nationaal Monument voor de Zeelieden

  • Is deel van
    Oostende


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zeeheldenplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/7022 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.