Zonnestraat

Beschrijving

Maakt deel uit van Conterdam. Oostelijke zijstraat van de Zandvoordestraat, loopt dood op de Gouwelozekreek. Samen met de Manestraat in 1903 aangelegd op gronden van Gustave Tratsaert, een handelaar uit Oostende, beheerder van "De Naamloze Maatschappij der gronden van de Conterdam". De gevels waren respectievelijk met een zon of maan versierd, waarvan nog enkele aanwezig, namelijk "'t Zonneke" (nummer 12), een gecementeerd arbeidershuisje met blinde oculus boven de deur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, en "Villa Joseph Fernand" (nummer 16), een burgerhuis uit 1903 (zie cartouche) met verzorgde art-nouveauversieringen boven de muuropeningen en eveneens een oculus in de deurtravee. Het huidige straatbeeld wordt gedomineerd door gevels uit het interbellum, bijvoorbeeld Zonnestraat nummer 7, een gecementeerd arbeidershuisje met art-decomotieven uit 1928.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Stene, 1928/41.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 103 en 183.