Geografisch thema

3de en 23ste Linieregimentsplein

ID
7028
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7028

Beschrijving

Langwerpig plein gelegen ten noorden van het Maria-Hendrikapark en ten zuidoosten van de kazerne; geeft uit op de Graaf de Smet de Naeyerlaan. Plein wordt aangelegd in functie van de representatieve kazernevleugel naar ontwerp van architect L. dela Censerie (Brugge), palend aan het pas afgewerkte Maria-Hendrikapark (1888-1892). Dit kadert in de Oostendse urbanisatieplannen van Leopold II en zal het uitzicht van de toeristen vanaf de Graaf de Smet de Naeyerbruggen bepalen.
Plein genoemd naar het 3de en het 23ste linieregiment, gedurende meer dan een halve eeuw gelegerd in Oostende. Aanvankelijk wordt enkel als naam voor het plein "23ste Linieregimentsplein" voorgesteld en zou de Polderstraat als nieuwe naam "3de Linieregimentstraat" krijgen. L.g. straat wordt in 1970 de "Hazegrasstraat" en het plein wordt in 1959 genoemd naar beide regimenten. De ingang van de kazerne bevindt zich op dit plein; vroeger in de Polderstraat. Op het plein bevindt zich in een aangelegd plantsoen het "Monument van de gesneuvelden van het 3de en 23ste Linieregiment", ingehuldigd in 1922. Bronzen beeld in hoogreliƫf op een aarden verhoog; rechthoekig podium met daarop een massieve urne met kleine bronzen lauwerkrans. Ontworpen door beeldhouwer M. Rau en gegoten door R. Debraz (Brussel) (cf. signering).

DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 40.
JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, 2 delen, Brugge, 1996, deel 2, p. 288.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Marinekazerne Bootsman Jonsen

  • Omvat
    Oorlogsmonument 3de en 23ste linieregiment

  • Is deel van
    Hazegras


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 3de en 23ste Linieregimentsplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/7028 (Geraadpleegd op )