Diksmuidestraat

Beschrijving

Van Werfstraat naar Kolenkaai. Oorspronkelijke naam, bij de aanleg van de straat in 1901 is Goelestraat. Dit is het resultaat van een foutieve vertaling van Schoener- of Tweemasterstraat zo genaamd naar de nabijheid van de aanlegkaaien voor dergelijke schepen. Huidige naam dateert van 1919 als hulde aan de stad Diksmuide.

Bebouwing in straat oorspronkelijk in functie van nabijgelegen kanaal, zie nummers 1-3 van circa 1932, nummer 6 van 1937. Nu met overwegende sociale functie ondergebracht in vroegere bedrijfsgebouwen of in nieuwbouw, zie buurthuis met polyvalente bestemming, Speeldorp Cinécitta en lokalen van een biljartclub.

• KYNDT R., Een wandeling door 100 jaar Stubbekwartier, Brugge, 1998, p. 13.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 46.