Filips de Goedelaan

Beschrijving

Rechte straat tussen de Karel de Stoutelaan en de Scheepsdalelaan, evenwijdig lopend met het zogenaamde "Stil Ende", de binnenvestingsgracht aan de oostzijde. De aanleg van de straat dateert van 1907 en is genoemd naar de Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467).

In het plan van Stübben ingetekend als rentenierszone. Het plan voorziet een laan met halfopen en open bebouwing. Het uiteindelijk resultaat aan de westzijde is een vrij homogeen straatbeeld met een aaneengesloten bebouwing bestaande uit burger- en herenhuizen opgetrokken in neo-Brugse, neobarokke en eclectische stijl. De rij nummers 6, 7, 8 ontworpen door architect L. Charels (Brugge) behoren tot de geselecteerde gevels van de bouwkundige wedstrijd van 1908. Vanaf de jaren 1960 wordt het tot dan vrij gaaf bewaard straatbeeld doorbroken door appartementsgebouwen. Hierdoor verdwijnen onder meer twee belangrijke kastelen. De hoek van de Tornooistraat is tot circa de jaren 1970 ingenomen door het kasteel van de familie Visart. In de jaren 1950 wordt het kasteel uitgebaat als hotel. Later wordt de tuin verkaveld en een appartement gebouwd. Op het einde van de straat sinds 1987 aanwezigheid van de Nationale Bank. Deze wordt gebouwd op de vrijgekomen gronden na de sloop van het kasteel "Isola Bella", bewoond door de familie De Brouwer en eigenaars van de gasfabriek langs de Scheepsdalelaan. Dit kasteel was in 1911 opgetrokken in neo-Brugse stijl naar een ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge). Op de hoek van de Lauwerstraat wordt in 1909 het woonhuis van de componist Jozef Ryelandt, zogenaamd "Koning David", gebouwd. Architect Huib Hoste (Brugge) ontwerpt dit imposante woonhuis in een stijl beïnvloedt door zijn leermeester L. Cloquet. In 1965 wordt het afgebroken om plaats te maken voor een appartementsgebouw. De onbebouwde oostzijde is in gebruik als wandel- en fietszone afgezoomd met bomen en het zogenaamde "Stil Ende".

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 433/1909, nummer 72/1911.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, Brugge, 1988, p. 34.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p.  59.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia