Keizer Karelstraat

Beschrijving

De Keizer Karelstraat loopt van de Maria van Bourgondiëlaan, doorkruist de Karel de Stoutelaan en Lauwerstraat en eindigt bij de Scheepsdalelaan. De gekasseide straat maakt ter hoogte van de Lauwerstraat een bocht. Straat wordt voorzien in het plan van J. Stübben en wordt sinds de aanleg in 1907 genaamd naar Keizer Karel. Het eerste straatgedeelte, tot aan de Karel de Stoutelaan, wordt gedomineerd door het groene karakter van het Graaf Visartpark.

Aaneengesloten bebouwing grotendeels tussen 1920-1930 tot stand gekomen. Basisbebouwing. Burgerhuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen. Ter hoogte van het Graaf Visartpark grotere burgerhuizen met rijk uitgewerkte gevels in historiserende stijl met neobarokke, neo-Brugse en neorococo elementen. Tweede straatgedeelte vanaf Karel de Stoutelaan ingenomen door woningen voorzien van een voortuin. Er zijn verschillen qua stijl, uitwerking en omvang. Eenvoudige woningen vooral te situeren aan de pare kant van de Keizer Karelstraat. De hoek met de Lauwerstraat wordt sinds 1930 ingenomen door het Jan Guilinizwembad (nummer 41). Op het eind van de straat dominerende aanwezigheid van de Nationale Bank.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 107.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia