Komvest (Christus-Koning)

Beschrijving

Noordzijde van de Komvest loopt van Nikolaas Gombertstraat naar Sasplein, zuidzijde loopt van Vlamingdam naar Wulpenstraat. Naam afgeleid van de nabijgelegen handelskom. In de jaren 1740 wordt de noordoostelijke vestinggracht uitgediept en het walweinsas aangelegd. Het sas, genoemd naar de toenmalige schepen Karel Walwein, heeft een dubbele boogbrug in arduin. In de tweede helft van de 19de eeuw ligt ter hoogte van Komvest nummer 36 een openluchtzwembad, en in 1869 wordt de roeivereniging "Sport Nautique" opgericht met bijhorend clublokaal. Door het dempen van de omwalling verhuist de roeiclub naar het "Waggelwater" op Sint-Andries en het openluchtzwembad naar het Graaf Visartpark. De straat ontstaat in 1899 na het dempen en nivelleren van de voormalige binnenvestingswal. Het doorbreken van de stadsomwalling wordt hier nodig geacht voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk, het Stübbenkwartier. Van het derde kwart van de 19de eeuw tot circa 1910 spoorweglijn naar Blankenberge en Heist. Na het dempen van de omwalling aanleg van het Baron Ruzettepark, het walweinsas veliest zijn functie, de brug met bakstenen muurtjes en arduinen dekplaten wordt geïntegreerd in het park.

Heden geasfalteerde straat, onderdeel van de ringlaan; brede boulevard met twee rijstroken gescheiden door een middenberm met linden en plantsoenen en aan de noord- en zuidzijde bebouwing. Op het einde van de straat aanwezigheid van het Baron Ruzettepark, een park met een driehoekige vorm waarlangs een fietspad loopt.

De noordwestzijde bestaat uit een aaneengesloten bebouwing die varieert qua stijl (eclectisch, neobarok, neo-Brugs, art-decogetint) en qua omvang. Basisbebouwing met breedhuizen met grote schaalverschillen, zie twee à vijf traveeën en twee bouwlagen, soms met entresol. Naast de meer uitgewerkte gevels, ook enkele eenvoudige woningen met bakstenen lijstgevel, zie nummer 3, nummer 17 met neoclassicistische elementen, nummer 19 met neobarokke invloed, nummer 21, nummer 23 van 1926 naar ontwerp van architect Tavernier (Brugge), nummer 41 van 1931 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge). In de loop van de jaren 1970 wordt het vrij gaaf karakter van de gevelrij doorbroken door appartementsgebouwen, zie nummer 11 van 1970. Tot op heden worden woningen afgebroken en vervangen door appartementsgebouwen die het oorspronkelijke karakter verstoren, zie nummer 33 een burgerhuis van 1929 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge) wordt in de loop van 2002 vervangen door een nieuwbouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 525/1926, nummer 495/1929, nummer 155/1931.
  • ADRIANSENS W. (en anderen), Groen Brugge, Brugge, 1987, p. 76.