Kroonstraat

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen Leopold I-laan en Houtkaai, aangelegd volgens Stübbens plan in 1899 in plaats van een aarden weg. Naam afgeleid van de herberg "De Kroon", gelegen aan de Houtkaai en genoemd naar een huis daar gelegen en al in 1684 met dezelfde naam vermeld.

Op de hoek met de Houtkaai eertijds de vestiging van een vervoerbedrijf ten behoeve van de bargedienst Oostende-Nieuwpoort. Op het einde van de straat en aansluitend bij de herberg "De Kroon" aan de Houtkaai nummer 2, voormalige locatie van een brouwerij met binnenkoer en ingang aan de Scheepsdalelaan; pand aan de binnenkoer in 1922 omgevormd tot drie huisjes, bedrijfsgebouw aan straatzijde in 1945 als opslagruimte verbouwd. Heden maken huisjes en rechterdeel van bedrijfsgebouw deel uit van genoemde herberg aan de Houtkaai, in het linkerdeel is een grafisch bedrijf gehuisvest. Nummer 32 is een achteruit liggend, voormalig fabrieksgebouw van 1947 nu in gebruik als toonzaal en toegankelijk via tuin.

Gekasseide straat met aan weerszijden parkeerstrook gedeeltelijk beplant met bomen. Aaneengesloten bebouwing van twee à drie bouwlagen met burgerhuizen. Enkele huizen uit de jaren 1930, bijvoorbeeld nummers 10, 12, 14, 36 maar verder overwegend uit de jaren 1940 en 1950. Enkele appartementsgebouwen van 1966 (nummer 24) en 1970 (nummer 28).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 439/1922, nummer 392/1945.
  • RAU J., De Brugse parochies, deel 3, p. 175.