Leopold I-laan

Beschrijving

Brede laan met licht bochtig verloop van Scheepsdalelaan naar Maria van Bourgondiëlaan, doorkruist de Karel de Stoutelaan; aangelegd in 1907 volgens het plan van Stübben. Naamgeving naar koning Leopold I (1790-1865). Geasfalteerde straat met aan weerszijden gekasseide parkeerstroken soms afgeboord met plantsoentjes en bomen, drukke verkeersweg. Hoofdzakelijk bewoning doch ook enkele handelszaken. Op de hoek met de Gerard Davidstraat domineert de Christus-Koningkerk met klokkentoren.

Aaneengesloten bebouwing grotendeels uit de jaren 1930, meestal bescheiden burgerhuizen. Huizen met lijstgevels van twee à drie traveeën en tot drie bouwlagen onder al dan niet gemansardeerde zadeldaken. Sobere architectuur uit het interbellum dikwijls met erkers zie nummer 3 (1932) naar ontwerp van architect F. Koentges (Brugge), nummer 7 (1932) naar ontwerp van architect H. Cornille, nummers 8-10 (1935) naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge), nummers 12-20 (1935) naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge), nummer 25 (1932) met geaccentueerde ingangstravee naar ontwerp van architect K. Bultynck, nummer 30 (1935) naar ontwerp van architect A. Hoeman, nummer 35 (1933) naar ontwerp van architect F. Danneels (Brugge), nummer 49 (1932) naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge), nummer 68, nummer 135 (1936), nummer 139 (1934). Voorts gevels met vrij traditionele vormgeving zie nummer 41 (1932) naar ontwerp van architect K. Bultynck, nummer 100 (1934) naar ontwerp van architect V. Maes (Brussel) en nummer 117 (1932) met bepleisterde omlijstingen naar ontwerp van architect U. D' Helft (Brugge). Nummers 2 (1936) en 4 (1935) met gevels in een "rustieke stijl" naar ontwerp van architect M. De Meester. Nummer 102/ Karel de Stoutelaan is een beeldbepalende vrijstaande villa (1932) naar ontwerp van architect A. Hoeman (Brugge) met voortuin op de hoek afgeboord met een lage balustrade. Enkele huizen uit jaren 1940, onder meer nummer 97 (1941) met modernistische inslag naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).

Ook nog enkele woningen uit de jaren 1950, in de tweede helft van de straat enkele appartementsgebouwen uit de jaren 1960 en 1970.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 134, 413, 438, 441, 912 en 1212/1932, nummer 661/1933, nummers 25 en 587/1934, nummers 768, 865, 892, 1123, 1124/1935, nummers 83 en 915/1936, nummer 246/1941.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 131.

Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje