Nikolaas Gombertstraat

Beschrijving

Van Koningin Elisabethlaan naar Kolenkaai met recht straattracé. Tot de fusie met de stad Brugge in 1970 gekend onder de naam Peter Benoitstraat. Huidige naamgeving naar de in Brugge geboren musicus Nikolaas Gombert (1490-circa 1552). Straat voorzien in Stübbens plan.

Aaneengesloten bebouwing tussen Koningin Elisabethlaan en de Leopold II-laan met woonfunctie. Tussen Leopold II-laan en Kolenkaai vroeger industriële functie, zie "Bloemmolens De Wulf" (nummer 42), thans omgevormd tot appartementsgebouw.

Woningen met tuit- of trapgevels of met dakvenster, twee à drie traveeën en twee bouwlagen opgetrokken in historiserende stijl, met variatie in de uitwerking van de muuropeningen. Nummer 26 van 1926 gebouwd als winkel met in de top rondboogvenster geflankeerd door rechthoekige vensters, in 1938 omgevormd tot woonhuis. Nummer 36 van 1925 met dakvenster voorzien van driehoekige frontonbekroning en voluten. Nummer 38 heeft een meer uitgewerkte gevel van 1925 met muuropeningen in doorgetrokken Brugse traveenissen. Meestal opgevat als eenheidsbebouwing. Nummers 28-34, een eenheidsbebouwing, fasegewijs tot stand gekomen: nummer 28 van 1925, nummers 32-34 van 1924, (beiden naar ontwerp van architect M. Vermeersch), bestaande uit lijstgevels begrensd door puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Ook voorbeelden van bel-etagewoningen, zie nummers 23-25 van 1924 met muuropeningen in bepleisterde omlijstingen, nummer 27 van 1924 met dezelfde geveluitwerking. Nummers 29-33 van 1923 met muuropeningen in bakstenen omlijsting. Enkele huizen van de jaren 1950 en 1960.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 449 en 460/1923, nummers 123, 130 en 287/1924, nummers 111, 377 en 477/1925, nummer 751/1926, nummer 464/1938.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 150.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia