Werfstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Scheepsdalelaan en de IJzerstraat aangelegd volgens het plan van Stübben. De aanleg van de straat dateert van 1899 en wordt genoemd naar een bijgelegen scheepswerf "Le Chantier Navel des Flandres". De straatnaam wijzigt in 1919 in Generaal Lemanstraat, genoemd naar de Belgische generaal tijdens de eerste wereldoorlog en wordt opnieuw Werfstraat na de fusie van Groot-Brugge in 1970.

Geasfalteerde straat met halverwege, aan de noordkant, aanpalend het Werfplein. Van oudsher een woonstraat gecombineerd met bedrijven, ateliers, winkels en wasserijen. Heden overwegend bewoning, vestiging van enkele garages en bedrijven, verder socio-culturele activiteit. Aaneengesloten bebouwing, overwegend daterend van circa 1908 tot eind jaren 1930. Enkele sociale bouwprojecten door de "Naamloze Maatschappij Vlaamsche Heerd", onder meer de lage huisjes nummers 107-121 van 1913 naar ontwerp van architect L. Andries (Brugge). Verder hoofdzakelijk huizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen in vereenvoudigde historiserende stijl. Enkele gevels met neo-18de-eeuwse stijlelementen zie nummer 7 (1933) met gesinterde baksteen, schrijnwerk in Lodewijk XV-stijl en bepleisterde omlijstingen, laatst genoemde ook bij nummers 5 (1926) naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge), 22 (1928) en 101 (1926). Opvallende nieuwbouw bij het hoekpand nummer 1, in 1995 verbouwd naar ontwerp van architect P. Stroobandt (Brugge), in 1991 krijgt de culturele vereniging "De Werf" (nummer 108) een nieuwe zaal; verder weinig nieuwbouw.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1718/1990, nummer 1092/1995.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 275/1913, nummers 183 en 251/1926, nummer 1000/1928, nummer 84/1933.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 232.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia