Zwaluwenstraat

Beschrijving

Van Kardinaal Mercierstraat naar Leopold II-laan met recht straattracé. Huidige naam sinds de aanleg van de straat in 1901.

Straat met overwegend woonfunctie, oorspronkelijk gecombineerd met nijverheidsfunctie, zie blikslagerij "De Clerck" met hoofdingang in de Dirk Boutsstraat, sinds 1977 in gebruik als verkoopzaal van gerechtsdeurwaarders. Straat met aaneengesloten bebouwing.

Heterogeen karakter wordt bepaald door verschillende stijlen. De oudste panden zijn opgetrokken in historiserende stijl, zie nummers 5-7 van 1914, nummers 8-10 van 1938 is vereenvouwdigd. Ook enkele woningen uit de jaren 1930 in sobere art-decostijl. Op het einde van de straat bel-etagewonigen (nummers 20-26) van 1931-1932, één geheel vormend met woningen in de Leopold II-laan.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 244.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia