Geografisch thema

Wijnenburgstraat

ID
7078
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7078

Beschrijving

Loopt in een bocht van de Steenkaai naar de Sint-Pietersstatiedreef en wordt doorkruist door de Karel Mestdaghstraat. Aangelegd in 1933 en genoemd naar het oude leengoed en hoeve "Wijnenburg" (zie Steenkaai); de hoeve wordt gesloopt wanneer in 1976 het ziekenhuis Sint-Jan wordt gebouwd. Geasfalteerde straat met bomen op de voetpaden, aan de oostkant ligt halverwege een parkje met speelplein. Bebouwing bestaande uit aaneengesloten rij eenvoudige huizen van twee bouwlagen en twee tot vier traveeën. Aan de onpare kant enkele huizen uit de jaren 1930 maar verder overwegend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

 • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 234.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Directeurswoning van 1911

 • Omvat
  Halfvrijstaand herenhuis

 • Omvat
  Magazijn

 • Is deel van
  Sint-Pieters


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wijnenburgstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7078 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.