Assestraat

Beschrijving

Landelijke weg in het oosten van de gemeente, van de Blankenbergse Steenweg tot aan de grens met Brugge (Lissewege), gevormd door de Kruishilader en de dijk de Dulleweg. Tracé gaat terug op een weg langs de "Hoeve Madaleena" (zie Blankenbergse Steenweg), in 1501 al vermeld als "Bernaerts wech". Op de Ferrariskaart (1770-1778) is enkel het eerste stukje van de straat (langs de hoeve) aangeduid. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) wordt de straat wel volledig weergegeven zoals ze nu loopt.

De bebouwing langs de straat bestaat uit enkele verspreide hoeves, waarvan nummer 1 met hele oude kern; nieuwbouwwoning tegen de spoorweg eveneens teruggaand op hoeve die op de Ferrariskaart (1770-1778) staat aangeduid. Nummer 4 is een hoeve met losstaande bestanddelen die dateert van eind 18de of eerste helft 19de eeuw (aangeduid op Atlas der Buurtwegen, circa 1845); boerenwoning en deel van de stal in volume bewaard en witgekalkt.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda