Geografisch thema

Bontepoortstraat

ID
7084
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7084

Beschrijving

Landelijke straat in het oostelijke uiterste van Zuienkerke, aan beide zijden uitkomend op de grens met Uitkerke. Straat genoemd naar de hoeve "Oost Cleyhem" of "De Bonte Poorte", een historische hoeve die een eerste vermelding heeft van 1435: toen werd het leengoed door Roland van Cleyhem verkocht aan de Bruggeling Willem Moreel, wiens zoon (en volgende eigenaar) een aanzienlijke positie had binnen de Brugse politiek. Hoeve met losstaande bestanddelen (grotendeels vervangen door nieuwe bedrijfsgebouwen), die oorspronkelijk met walgrachten was omringd. Nu is enkel de witgekalkte boerenwoning met opkamer en een stalvolume nog bewaard.

  • BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 269, 287, 391.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel

  • Is deel van
    Zuienkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bontepoortstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7084 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.