Geografisch thema

Copsweg

ID: 7087   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7087

Beschrijving

Landelijke weg in het noorden van de gemeente, lopend van de grens met Uitkerke (Hooistraat) tot aan de Groenestraat. De weg gaat terug op een oude heerweg of schaapsweg, die al in 1500 werd vermeld als "den heerwegh genaemt den Copswegh". De bebouwing langs deze weg bestaat uit enkele landbouwbedrijven, die allemaal al als site op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn aangegeven. De belangrijkste boerderij is de hoeve "Groot Hof Mariemont" (zie nummer. 4), met een belangrijke geschiedenis als oud goed van het Brugse Sint-Janshospitaal en een indrukwekkende bergschuur. Nummer 2 en nummer 6 zijn hoeves die op de kaart van Ferraris worden afgebeeld. Nummer 6 is een boerderijtje van het langgeveltype dat oorspronkelijk was omgracht; slopingsvergunning. Nummer 2, nu "Hoeve de Dolle Haver" genaamd, is omgevormd tot woning, maar bewaart het volume van het 18de-eeuwse langgeveltype.

  • BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 37.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2002


Relaties

  • Omvat
    Groot Hof Mariemont

  • Omvat
    Hoeve Ter Weide

  • Is deel van
    Zuienkerke

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Copsweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/7087 (Geraadpleegd op 16-01-2021)