Geografisch thema

Dullemolenstraat

ID: 7092   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7092

Beschrijving

Landelijke straat die loopt van de Nieuwe Steenweg tot de Blankenbergse Steenweg, grosso modo parallel met laatst genoemd. De straat gaat terug op een oude heerweg of schaapsweg die al in de 16de eeuw wordt vernoemd. Aan het zuidelijke uiteinde van de straat stond van de 16de tot eind 19de eeuw een houten molen, de "Oostmolen" of de "Dullemolen", waarnaar de straat is vernoemd.

De straat wordt sinds eeuwen gekarakteriseerd door de aanwezigheid van "'t Oosthof", een site met een verdwenen kasteel en hoeve, die door haar oude toegangspoort in het oog springt (zie nummer 2). Een andere hoeve, gelegen aan het zuidelijke uiteinde van de straat, is volledig omgebouwd tot landelijke villa; vóór de verbouwingen waren in de muurankers van boerenwoning en stalgebouw de data "1843" en "1847" te lezen. Ten westen van de straat is een recreatiedomein "Polderwind" aanwezig; het meer is gecreëerd door de infrastructuurwerken bij de heraanleg van de Blankenbergse Steenweg (1974).

  • BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 37, 79.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2002


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Oosthof

  • Is deel van
    Zuienkerke

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dullemolenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7092 (Geraadpleegd op 21-01-2021)