Mareweg (Houtave)

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg door de Hoge Moere, ten oosten vertrekkend in Meetkerke aan de brug in het dorp (over de Blankenbergse Vaart) doorlopend over de gemeentegrens tot aan de Oosternieuwweg-Zuid ten westen. Circa 1300 eerste vermelding van weg en gelijknamige waterloop "Mare" of "Mareleed" in Meetkerke en Houtave. Hiernaar wordt ook het "Maerlant" genoemd, een toenmalig uitgestrekt gebied gelegen boven de Meetkerkse Moeren en ten noorden van de kerk van Houtave. Weg aangeduid op kaart van P. Pourbus (1561-1571). Langs deze weg enkele verspreide 18de- en 19de-eeuwse hoeves, getypeerd door witgeschilderde of witgekalkte baksteenbouw op plint onder pannen zadeldaken. Nummer 10, verbouwde hoeve van het langgeveltype, daterend uit de 18de eeuw confer aangeduid op Ferraris (1770-1778); beeldnisje en twee rondboogvormige zoldervensters in oostelijke zijpuntgevel. Nummer 9, dieper gelegen 19de-eeuwse verbouwde hoeve van het langgeveltype, door haag en hek tussen bakstenen pijlers afgescheiden van de straat. Aanpalende schuur met afgewolfd dak verbouwd tot woning.

• DU FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaams Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 10, Gent, 1930, kolom 123.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda