Geografisch thema

Oude Molenweg

ID
7111
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7111

Beschrijving

Weg die vertrekt in de dorpskern van Meetkerke, namelijk bij de Dorpsweg recht tegenover de kerk, en noordwaarts tot aan de Oostendse Steenweg loopt. Verwijst naar de dorpsmolen die zich tot in de 18de eeuw vlakbij de kerk bevond, maar wellicht circa 1740 verplaatst is naar de Oostendse Steenweg op de hoek met de Dorpsweg. Tot midden 19de eeuw werd de weg "Molendreef" genoemd.

De bebouwing langs deze weg is voornamelijk geconcentreerd vlakbij de dorpskern en is daar gedeeltelijk opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij Ministerieel Besluit van 19/11/1993 (nummers 21-25 en nummer 24, gebouwen van de Gemeenschap "Moeder van de Vrede"). Langs deze straat bevinden zich enkele gebouwen met een belangrijke plaats in het vroegere dorpsleven, namelijk het gemeentehuis (nummer 23) en de voormalige pastorij (nummer 24). De pastorij ligt sinds eeuwen ten noorden van de kerk en is te bereiken door een poort in de kerkhofmuur; net als de parochiekerk is ze beschermd als monument (Besluit van de Vlaamse Executieve van 11/04/1984). Verder een gebouw van de gemeente, opgetrokken in de jaren 1970, met sportzaaltje, speeltuin en zo meer (nummer 15), grosso modo gebouwd op de plaats van de vroegere jongensschool. De rest van de bebouwing langs deze straat is 20ste-eeuwse nieuwbouw, zo ook nummer 21, opgenomen binnen het dorpsgezicht.

POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 76, 80.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gemeentehuis van Meetkerke

 • Omvat
  Herberg Gouden Leeuw

 • Omvat
  Langgestrekt hoevetje

 • Omvat
  Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

 • Is deel van
  Meetkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Molenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/7111 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.