Geografisch thema

Oude Weg

ID
7112
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7112

Beschrijving

Kronkelende landweg in het uiterste zuidwesten van de gemeente Houtave, voorheen gekend als deel van de Westernieuwweg die later is rechtgetrokken. Vanaf de Westernieuwweg Zuid met splitsing, enerzijds met dubbel geknikt tracé westwaarts doorlopend op grondgebied van Stalhille (Jabbeke), anderzijds in boogvorm zuidwaarts doorlopend tot op de Westernieuwweg Zuid op grondgebied van Varsenare (Jabbeke). Enkel bebouwing in laatst genoemd deel. Weg al aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1778); enkel het zuidelijk deel op de 19de-eeuwse kaarten.

Enkele verspreide 18de- en 19de hoeves. Nummer 2, hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen met minimaal 18de-eeuwse kern confer aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1780). Nu nieuw woonhuis; haakse stal en schuur zijn bewaard.

 


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve van het langgeveltype

  • Is deel van
    Houtave


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oude Weg [online] https://id.erfgoed.net/themas/7112 (Geraadpleegd op )