Geografisch thema

Smisjestraat

ID
7116
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7116

Beschrijving

Lange landelijke straat die door de zuidelijke helft van Nieuwmunster kronkelt, van de Brugse Steenweg tot de Bommelstraat. De straatnaam gaat terug op een herberg en smidse die sinds de 18de eeuw op de hoek met de steenweg aanwezig was (cf. Brugse Steenweg nr. 22). Langs deze straat, verspreide hoeves, waarvan de meeste aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1845). Verschillende hoeves ondergingen verbouwingen en vernieuwingen, vb. nr. 15, "V' Aeckerghem", met volledig nieuw boerenhuis, mooi 19de-eeuws open wagenhuis met geĆÆncorporeerde stal bewaard.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Wellinghoeve, hoeve van het langgeveltype

  • Is deel van
    Nieuwmunster


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Smisjestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7116 (Geraadpleegd op )