Geografisch thema

Zakstraat

ID
7123
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7123

Beschrijving

L-vormig doodlopend straatje in de dorpskom, ongeveer in het verlengde van de Pastoriestraat ten noorden, haaks aansluitend op de Kerkhofstraat met de herberg "Drie Koningen" op de noordwestelijke hoek. Tracé al aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1778). De historische dorpskern rond de kerk is beschermd als dorpsgezicht bij Ministerieel Besluit van 19/01/1993. De Zakstraat en de bebouwing erlangs is volledig in dit dorpsgezicht opgenomen.

Bij de renovatie van de historische dorpskom van Houtave eind jaren 1990 is een cirkelvormige aanleg gerealiseerd ter hoogte van de Kerkhofstraat met inplanting van een linde waarrond houten zitbank. Oudste bebouwing opklimmend tot de 18de eeuw, veelal aangepast in de 19de en 20ste eeuw. Getypeerd door kleine dorpswoningen; breedhuizen tot anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Nummers 2 en 3 met gecementeerd gevelparement, nummer 3 voorzien van schijnvoegen; beide met nieuwe bakstenen stoep. Aan westzijde hoge bakstenen muur als afsluiting van voormalig schoolcomplex in de Kerkhofstraat (nummers 23-25); aan zuidzijde garages onder gekoppelde zadeldaken.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Houtave

  • Is deel van
    Houtave

  • Omvat
    Half vrijstaande dorpswoning


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zakstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7123 (Geraadpleegd op )