Geografisch thema

Biezenstraat (Meetkerke)

ID
7126
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7126

Beschrijving

Straat die de Moere van noord naar zuid doorkruist, vertrekkende vanaf de kruising van de Blankenbergse Vaart met de Molenweg, en doorlopend tot aan het Kanaal Oostende-Brugge op grondgebied van Sint-Andries (daar heet de straat de Lage Moerstraat). Eerste vermelding van deze straat naar verluidt in 1364-1365. Volgt eeuwenoud tracé door de Moere, met twee elleboogbochten in het noordelijke stuk; aan beide kanten van de straat een beek, o.m. het Schamelzwin. Bebouwing bestaat uit een aantal kleine hoeves gelegen langs en, wat kenmerkend is, vaak haaks op de straat. De meeste huizen zijn aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Beeldbepalend in het noordelijke gedeelte van de weg is de poldermolen van de Moere, gelegen in de tweede elleboogbocht van de straat (beschermd monument bij B.S.G. van 23.12.1942) (cf. nr. 3). Deze stenen molen vervangt sinds 1811 de houten Grote Molen, die samen met de Kleine Molen (eveneens hout) sinds de 17de eeuw de Moere droog pompt. Het water wordt naar de iets oostelijker gelegen Blankenbergse Vaart gepompt. De Kleine Molen wordt afgebroken in 1868 en vervangen door een molen die door een stoommachine wordt bewogen (cf. nr. +3).

POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 51, 66.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Biezenstraat (Meetkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7126 (Geraadpleegd op 06-05-2021)