Geografisch thema

Klinkestraat (Meetkerke)

ID
7129
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7129

Beschrijving

(zie ook Zuienkerke, Klinkestraat)

Landelijke weg die in de noordoostelijke uithoek van de gemeente loopt, vanaf de Oostendse Steenweg op grondgebied van Sint-Pieters (daar 'Zuienkerkestraat') over de grens tot aan de Heerweg in Zuienkerke. Behoort tot het historische stratenpatroon van de streek, is een oude heerweg of schaapsweg, in de 16de eeuw vermeld als de "Groene wech". De bebouwing langs deze straat bestaat uit een paar kleinere hoeves, waarvan de meeste verbouwd tot woning, vb. nr. 5. De huizen bevinden zich in het gehucht "Strooiendorp", een toponiem dat volgens Tréfois zou verwijzen naar een toestand in de 17de-18de eeuw: een gehucht waar strooien noodwoningen werden opgetrokken na de vernielingen tijdens de godsdiensttroebelen van de 17de eeuw. In Meetkerke wordt de naam voor de eerste keer vermeld in 1860.

BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 37, p. 280-281.

POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 66, 85.

TREFOIS C., Van komwoning tot Vlaamsche boerderij, Antwerpen, 1941, p. 33.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Meetkerke

  • Is gerelateerd aan
    Klinkestraat (Zuienkerke)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klinkestraat (Meetkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7129 (Geraadpleegd op 06-05-2021)