Klinkestraat (Meetkerke)

(zie ook Zuienkerke, Klinkestraat)

Landelijke weg die in de noordoostelijke uithoek van de gemeente loopt, vanaf de Oostendse Steenweg op grondgebied van Sint-Pieters (daar 'Zuienkerkestraat') over de grens tot aan de Heerweg in Zuienkerke. Behoort tot het historische stratenpatroon van de streek, is een oude heerweg of schaapsweg, in de 16de eeuw vermeld als de "Groene wech". De bebouwing langs deze straat bestaat uit een paar kleinere hoeves, waarvan de meeste verbouwd tot woning, voorbeeld nummer 5. De woningen bevinden zich in het gehucht "Strooiendorp", een toponiem dat volgens Tréfois zou verwijzen naar een toestand in de 17de-18de eeuw: een gehucht waar strooien noodwoningen werden opgetrokken na de vernielingen tijdens de godsdiensttroebelen van de 17de eeuw. In Meetkerke wordt de naam voor de eerste keer vermeld in 1860.

• BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 37, p. 280-281.
  • POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 66, 85.