Geografisch thema

Alfred Verweeplein

ID
7137
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7137

Beschrijving

In 1893 staat de "Maatschappij der Zoutepolder" van de familie Lippens een stuk grond ten oosten van de Lippenslaan af aan de stad, om er een openbaar marktplein op te richten in het centrum van de groeiende badstad, ter vervanging van de markt op het Dorpsplein. In 1896, het jaar na de dood van kunstschilder en medestichter van de badstad Knokke Alfred Verwee, wordt een comité ingeroepen onder impuls van zijn vriend P. Parmentier, om hem te vereeuwigen in Knokke. Ter hoogte van het geschonken stuk grond wordt een borstbeeld opgericht, tegen een achtergrond van nog ongerepte duinen. In 1897 wordt uiteindelijk een "Place Publique" aangelegd, omwille van het borstbeeld "Alfred Verweeplein" genoemd. In 1909 wordt het plein voorzien van borduren en geëffend met "asschen". In 1910 richten de Zuster Dominicanessen uit Langres (Frankrijk) ten noordoosten van het plein het "Frans Klooster" met kostschool voor meisjes op. In 1910 wordt aan de zuidkant van het plein een bierbrouwerij opgericht door R. Van Belleghem. Aan dezelfde kant bevindt zich het schuttersterrein van de St.-Sebastiaansgilde. In 1911 maakt architect J. Wassenhove (Knokke) plannen voor een nieuw stadhuis ten oosten van het plein; op 15 augustus 1913 wordt het gebouw ingericht. Na de bouw van het stadhuis worden de overige percelen op het plein snel volgebouwd met vnl. handelszaken en herbergen. In 1955 wordt een parkeerterrein op het plein aangelegd; in 1992 heraanleg van het plein met ondergrondse parkeerplaats. Van de originele bebouwing blijft behalve de school en het beeldbepalende stadhuis weinig over; grotendeels vervangen door appartementsgebouwen van het laatste kwart van de 20ste eeuw, tot vijf bouwlagen hoog, met handel of horeca op de begane grond.

LANNOY D., Het neogotische stadhuis, in: Cnoc is ier, 18, s.d., p. 28-33.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Borstbeeld van Alfred Verwee

 • Omvat
  Burgerhuis uit 1930

 • Omvat
  Burgerhuizen in eclectische stijl

 • Omvat
  Café Oud-Knokke

 • Omvat
  Handelsgebouw The Butler

 • Omvat
  Klooster met internaat

 • Omvat
  Stadhuis van Knokke

 • Omvat
  Winkels Oud Knokke

 • Is deel van
  Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Alfred Verweeplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/7137 (Geraadpleegd op 09-05-2021)