August Beernaertstraat

Beschrijving

Rechte noordzuidstraat in het dambordpatroon tussen de Zeedijk en de Graaf d'Ursellaan, getrokken op het einde van de 19de eeuw. Genoemd naar minister A. Beernaert (1829-1912), eerste minister van 1884 tot 1894, speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van de haven van Zeebrugge; Nobelprijs voor de Vrede in 1909. Rijbebouwing bestaande uit burgerhuizen gebouwd als vakantiehuizen. Oorspronkelijke bebouwing bestaande uit belle époquewoningen met uitgesproken bel-etage van circa 1900; slechts enkele voorbeelden bewaard, in verbouwde vorm bijvoorbeeld nummer 12-16, zogenaamd "Golden Days", hoog burgerhuis met hoog souterrain en opvallend bossageparement, nummer 18, zogenaamd "Villa Louis XVI", (witgeschilderde) bakstenen lijstgevel met neoclassicistische ornamentiek, gesigneerd in plint "A. Vanacker - St.Andries". In interbellum aangevuld met burgerhuizen in art-decostijl, bijvoorbeeld nummers 7-9, sterk verbouwd, en in modernistische trant, bijvoorbeeld nummers 19 en 21, rode bakstenen appartementsgebouwen en nummer 48, burgerhuis met meer uitgesproken modernistische vormgeving, gesigneerd "J. Calus - Bouwk. - Heist".

• DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda