Geografisch thema

Binnenhof

ID: 7148   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7148

Beschrijving

Gebogen laan ten oosten van de Elisabetlaan die lusvormig aansluit bij de Lammekenslaan. Gelegen doorheen de hoge Blinckaertduin, met 16,5 m boven de zeespiegel de op één na hoogste duin na de Hoge Hul (18,5 m), behorend tot de zogenaamde "Brabantse Panne". Begrenst de noordwestelijke hoek van het huidig golfterrein, aangelegd vanaf 1912 (cf. Golf). In 1909 bouw van het zogenaamde clubhouse voor golfbeoefenaars (nr. 9-13). In 1910 wordt aan de voet van de duin een villa opgetrokken in Anglo-Normandische stijl voor de golfleraar Warren, verbouwd in 1934 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). In 1912 ten zuiden van de ingang bouw van een "Lockerhouse" naar ontwerp van architect A. Pirenne (afgebroken). In 1932 aanleg van het zogenaamde "Binnenhof" als openlucht-animatieplein met o.m. park, zomerspelen, openluchtzwembad (1935), minigolf en boogschietstand. Architecturale uitbouw ervan naar ontwerp van J. Viérin en A. Dugardyn, met onder meer een vijvertje met fonteinbeeldje "Knielend Jongetje" (1917) van G. Verbanck (Gent, 1881-1961), thans verdwenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als militaire stelling voor de Duitse bezetter met tal van bunkers. Na de oorlog uitbreiding van het zwembad, gesloten in 1995.

Losstaande villabebouwing vnl. uit tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Nr. 8 villa in actuele stijl met opmerkelijke toepassing van geschilderd hout en dito tuinmuur.

 • SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel I, mei-juni 1994, s.p.
 • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 306.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Villa Le Perchoir

 • Omvat
  Villa Dennenhul-Klimop

 • Omvat
  Villa Guthagoon

 • Omvat
  Villa My Hobby / Tigertee

 • Omvat
  Villa naar ontwerp van G. Taelemans

 • Omvat
  Villa's 't Binnenhuisje en Maitagania

 • Is deel van
  Knokke - Het Zoute

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Binnenhof [online] https://id.erfgoed.net/themas/7148 (Geraadpleegd op 20-01-2021)