Binnenhof

Beschrijving

Gebogen laan ten oosten van de Elisabetlaan die lusvormig aansluit bij de Lammekenslaan. Gelegen doorheen de hoge Blinckaertduin, met 16,5 meter boven de zeespiegel de op één na hoogste duin na de Hoge Hul (18,5 meter), behorend tot de zogenaamde "Brabantse Panne". Begrenst de noordwestelijke hoek van het huidig golfterrein, aangelegd vanaf 1912 (zie Golf). In 1909 bouw van het zogenaamde clubhouse voor golfbeoefenaars (nummer 9-13). In 1910 wordt aan de voet van de duin een villa opgetrokken in Anglo-Normandische stijl voor de golfleraar Warren, verbouwd in 1934 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). In 1912 ten zuiden van de ingang bouw van een "Lockerhouse" naar ontwerp van architect A. Pirenne (afgebroken). In 1932 aanleg van het zogenaamde "Binnenhof" als openlucht-animatieplein met onder meer park, zomerspelen, openluchtzwembad (1935), minigolf en boogschietstand. Architecturale uitbouw ervan naar ontwerp van J. Viérin en A. Dugardyn, met onder meer een vijvertje met fonteinbeeldje "Knielend Jongetje" (1917) van Geo Verbanck (Gent, 1881-1961), thans verdwenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als militaire stelling voor de Duitse bezetter met tal van bunkers. Na de oorlog uitbreiding van het zwembad, gesloten in 1995.

Losstaande villabebouwing voornamelijk uit tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Nummer 8 villa in actuele stijl met opmerkelijke toepassing van geschilderd hout en dito tuinmuur.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel I, mei-juni 1994, s.p.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 306.