Geografisch thema

Boudewijnlaan

ID
7152
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7152

Beschrijving

Vrij smalle, rechte straat tussen de Koningslaan en de Albertlaan, met een kleine verspringing ter hoogte van de Lippenslaan. Aangelegd op de Graaf Jansdijk, als smalle zandweg reeds met huizen afgelijnd in het eerste dorp; de rechttrekking en verharding van de straat begin 20ste eeuw kadert in de eerste ontwikkeling van Knokke als badstad. Genoemd naar herberg en hotel "Prince Baudouin", het voormalig molenaarshuis van Van Damme, waar men eind 19de eeuw de "Cercle d' Artistes" stichtte (zie Lippenslaan).

Op de hoek van de huidige Boudewijnlaan en Piers de Raveschootlaan, op de toen nog bestaande Graaf Jansdijk, wordt midden 19de eeuw de houten korenwindmolen van Leopold Van Damme opgericht; door storm vernield in 1897. Op de hoek met de toenmalige Zeeweg (Lippenslaan) wordt in 1893 het "Hotel du Bruxelles" gebouwd (verdwenen).

De basisbebouwing van deze woonstraat bestaat uit woonhuizen van twee bouwlagen, waarvan de meeste dateren van eind 19de-eerste kwart 20ste eeuw; talrijke puntgevels, bijvoorbeeld nummer 57, gebouwd in jaren 1920. Daarnaast kleine appartementsgebouwen met drie à vier wooneenheden, gekenmerkt door twee voordeuren op de begane grond. In de jaren 1950 worden grotere appartementsgebouwen gebouwd, bijvoorbeeld nummer 97 aan de hoek met de Koningslaan, in sobere modernistische vormgeving.

  • LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 9-36.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Appartementsgebouw

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoningen

  • Omvat
    Grand Hôtel Prince Baudouin

  • Omvat
    Hoekpand uit het interbellum

  • Omvat
    Neoclassicistisch hoekpand

  • Omvat
    Neogotisch burgerhuis

  • Omvat
    Villa uit 1897

  • Is deel van
    Knokke-Bad

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boudewijnlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/7152 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.