Oost-west verlopend pad tussen de Elisabethlaan (westen) en loodrecht aansluitend op de Sparrendreef (oosten), met gebogen knik ter hoogte van het Professor Corneel Heymansplein. Voorheen z.g. Engelspad, aangelegd vóór de Eerste Wereldoorlog als eerste wandelpad in Het Zoute. Z.g. naar de verscheidene Engelsen of Britten die te Knokke een villa lieten bouwen om er hun vakantie door te brengen. Net als voor de Fochlaan schrijft de Compagnie Het Zoute een wedstrijd uit voor het ontwerpen van villa's met typische Anglo-Normandische stijlkenmerken, waarna vanaf 1909 bouw van talrijke cottages met o.m. typerend vakwerk, overkragende dakkroonlijsten en houten balustrades. Vele opdrachten in deze straat aan architect A. Pirenne, o.m. nrs. 27, 29, villa "Greenvalley" (1912) gesloopt. Overwegend losstaande villabebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw (o.m. nr. 4).
LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 8, 14.
SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel I, mei-juni 1994, s.p.
Bron : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :
Agentschap Onroerend Erfgoed