Geografisch thema

Burkeldijk

ID
7157
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7157

Beschrijving

De eigenlijke dijk ligt rechts van de straat. Relatief recht tracé van de Retranchementstraat tot de grens met Nederland (Sint-Anna-ter-Muiden). Naamgeving zie Burkelpolder circa 1615 gewonnen door Matheus Van Burkel. Deze polder - in de 19de eeuw opgesplitst in Burkel- en Godefrootpolder - ligt ingesloten tussen de Burkeldijk (ten oosten), de Dikke Dijk (ten westen), de Geul van Reigaer(t)svliet ten noorden en een dijk als grens met Nederland (Sint-Anna-ter Muiden). Langs de Burkeldijk, op de hoek van de Retranchementstraat, bevindt zich de site van Oud Fort Isabella en Nieuw Hazegrasfort, die als monument is voorgesteld op het Ontwerp van Lijst van 20/12/2002. Voor de beschrijving van de site, zie Knokke (Oude woonkernen), Retranchementstraat.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

  • Is deel van
    Westkapelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burkeldijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/7157 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.