Geografisch thema

Cassiersstraat

ID
7161
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7161

Beschrijving

Rechte straat tussen de Lippenslaan en de Paul Parmentierlaan, zuidelijke straat in het patroon van het "Duinenpark" (zie ook Van Rysselberghestraat, noordelijke straat). Straat genoemd naar schilder Henri Cassiers die vaak in Knokke verbleef. Dit park wordt eind 19de eeuw aangelegd volgens het tuinwijkidee, als rustpunt in het dicht bebouwde rastervormig patroon van de straten langs de Lippenslaan. In de jaren 1890 worden in het park het klooster van de Zusters van Moorslede en enkele villa's gebouwd in een pittoreske, eclectische stijl, passend bij de groene aanleg van het park, dat centraal een fontein heeft van waaruit vier paadjes vertrekken. Elektriciteitscabine uitgewerkt als klein bakstenen huisje met pannen schilddak. Het westgedeelte naar de Cassiersstraat grenst niet meer aan het park en is bebouwd door rijhuizen met cottage-inslag en recente appartementsgebouwen.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuizen van 1892 en 1893

 • Omvat
  Ensemble van burgerhuizen

 • Omvat
  Villa Lijsterzang

 • Is deel van
  Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cassiersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7161 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.