Geografisch thema

Cassiersstraat

ID
7161
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7161

Beschrijving

Rechte straat tussen de Lippenslaan en de Paul Parmentierlaan, zuidelijke straat in het patroon van het "Duinenpark" (zie ook Van Rysselberghestraat, noordelijke straat). Straat genoemd naar schilder Henri Cassiers die vaak in Knokke verbleef. Dit park wordt eind 19de eeuw aangelegd volgens het tuinwijkidee, als rustpunt in het dicht bebouwde rastervormig patroon van de straten langs de Lippenslaan. In de jaren 1890 worden in het park het klooster van de Zusters van Moorslede (Van Rysselberghestraat nr. 10) en enkele villa's gebouwd in een pittoreske, eclectische stijl, passend bij de groene aanleg van het park, dat centraal een fontein heeft van waaruit vier paadjes vertrekken. Elektriciteitscabine uitgewerkt als klein bakstenen huisje met pannen schilddak. Het westgedeelte naar de Cassiersstraat grenst niet meer aan het park en is bebouwd door rijhuizen met cottage-inslag en recente appartementsgebouwen.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuizen in cottagestijl

 • Omvat
  Burgerhuizen van 1892 en 1893

 • Omvat
  Villa Lijsterzang

 • Is deel van
  Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Cassiersstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7161 (Geraadpleegd op 15-06-2021)