Geografisch thema

Cornelius Bassensplein

ID: 7162   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7162

Beschrijving

Smal pleintje in het verlengde van de Visserskapelstraat, gelegen tussen de Albatrosstraat en de Serweytens de Mercxstraat. Midden op het pleintje, gericht naar de Albatrosstraat, de Visserskapel, opgericht in 1892. De eerste visserskapel wordt in 1854 opgetrokken door reder C. Bassens, en is te situeren in de huidige Vuurtorenstraat; in 1868 afgebroken bij de aanleg van de spoorweg Blankenberge-Heist. Achter de kapel bevindt zich een kleiner kapelletje met spitsboognis en houten luifel waarin een beeld van de H. Theresia "Sainte Therese Enfant Jesus". De bebouwing rond het pleintje bestaat uitsluitend uit zijgevels van appartementsgebouwen, met spitsboogfriesje en bossageplint op gelijkvloers niveau.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Visserskapel

  • Is deel van
    Heist

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Cornelius Bassensplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/7162 (Geraadpleegd op 18-01-2021)