Geografisch thema

De Bolle

ID: 7166   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7166

Beschrijving

Rechthoekig pleintje ten zuiden van de Vlamingstraat, op de hoek met de Kardinaal Mercierstraat. Aangelegd in 1883 als de "Mengéplaats", na onteigening van enkele percelen. Gebruikt als plein voor de wekelijkse dinsdagmarkt tot de aanleg van het nieuw marktplein en gemeentehuis in 1932 (cf. Maes en Boereboomplein). Na de Tweede Wereldoorlog "Canadezenplein" genoemd; vanaf 1969 elke donderdag van de zomermaanden "Folkloremarkt"; vanaf 1971 de "Bolle" geheten, naar een zandbank voor Heist. Rijbebouwing rond het plein, burgerhuizen tot drie bouwlagen, behalve twee huizen op de hoek met de Kardinaal Mercierstraat nrs. 5 en 6 (?), allemaal van de tweede helft van de 20ste eeuw. Nrs. 5 en 6, burgerhuizen van het interbellum, met typerende golvende bekroning van de lijstgevel, nr. 6 (?) mooi uitgewerkt hoekpand met erker op de hoek. Begane grond bij alle huizen ingenomen door voorzetterrassen van de horeca.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 52.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Bolle [online] https://id.erfgoed.net/themas/7166 (Geraadpleegd op 19-01-2021)