Geografisch thema

De Judestraat

ID
7167
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7167

Beschrijving

Deel van de oorspronkelijke duinenwegel langs de Papenpolderdijk en de voornaamste verbindingsweg naar de Mager Schorre en de Graaf Jansdijk. Voorheen "Dorpsstraat", sinds 1866 De Judestraat, genoemd naar bewoner Jacob De Jude, herbergier en barbier. Tot in de 19de eeuw landelijke bebouwing bestaande uit kleine, losstaande hoeves. Eind 19de eeuw-begin 20ste eeuw evolutie naar aansluitende dorpsbebouwing met huizen van twee bouwlagen en twee traveeën, voornamelijk geconcentreerd aan de noordzijde van de straat. Van deze bebouwing zijn nog heel wat voorbeelden, vaak met puntgevel, vb. nrs. 17 en 28, dorpswoningen met gecementeerde puntgevel, nr. 17 met sterk terugwijkende rooilijn; nrs. 66 en 88, bakstenen puntgevels met banden van geglazuurde baksteen, nr. 66 met een extra voordeur naar tuin, zoals bij veel huizen in deze straat, nr. 88 met heel mooi bewaard schrijnwerk. In het interbellum wordt de rijbebouwing aangevuld met huizen in dezelfde bescheiden schaal, vb. nr. 22, met lichte art-deco-inslag. In de jaren dertig wordt in een dorpswoning een "Cabaret Artistique" ingericht, de latere "De Hoeve", een bekende dancing vóór de Tweede Wereldoorlog, huidig nr. 57, nu gerenoveerd met behoud van de landelijke voorgevel. Aanpassingen van gevels en inpassing van nieuwe huizen vanaf de jaren 1950. Nr. 64, nieuw gebouwd pand naar ontwerp van Knokse architecten P. De Bruycker en I. De Brock, waarin Stichting Luc Peire (schilder, 1916 - 1994) is ondergebracht. De Judestraat bleef tot in de jaren 1980 de uitgaansbuurt van Knokke.

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

DEVENT G., De oostkust van toen. Van Knokke tot Bredene, Brugge, 1982, p. 33.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 194.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Café met ronde erker

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Twee burgerhuizen

 • Is deel van
  Knokke - Oude Woonkernen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Judestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7167 (Geraadpleegd op 09-05-2021)