Geografisch thema

De Kinkhoorn

ID
7168
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7168

Beschrijving

Rechthoekig plein tussen de August Beernaertstraat en de L. Parentstraat, als open ruimte in het dambordpatroon tussen de Zeedijk en de Graaf d'Ursellaan. Aangelegd circa 1925 als "Square Elisabeth"; na de dood van koning Albert I in 1934 omgedoopt tot "Square Albert I", na de fusie omgedoopt tot "De Kinkhoorn". De oorspronkelijke bebouwing van dit plein is grotendeels bewaard. Bestaat uit een ensemble van burgerhuizen in cottagestijl, waarbij de rode bakstenen topgevels voorzien zijn van imitatievakwerk in de top, erkers en loggia's. Op het plein wordt in 1927 door architect R. Neirynck een groot burgerhuis in cottagestijl gebouwd dat vanaf dan wordt uitgebaat als het "Square Hotel", in het laatste kwart van de 20ste eeuw door een nieuwbouw hotel vervangen (nummer 21). Ook andere cottages werden in die periode door appartementsgebouwen tot vijf bouwlagen vervangen. Goed bewaarde overgebleven oorspronkelijke bebouwing zijn de nummers 22 en 23, zogenaamd "Bon Repos", samenstel van twee identieke burgerhuizen met doorlopende erker. Nummer 17, zogenaamd "Mosrose" is een appartementsgebouw met modernistische kenmerken naar ontwerp van Willy Reyns van 1949, uitgevoerd door aannemer J. Geselle (gesigneerd in plint). Begin 1997 wordt een ondergrondse parking aangelegd en krijgt een plein een nieuw uitzicht: volledig bekleed met betontegels.

 • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 57.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis Francine

 • Omvat
  Burgerhuis in cottagestijl

 • Omvat
  Burgerhuizen in cottagestijl

 • Omvat
  Ensemble van burgerhuizen

 • Omvat
  Villa Edouard

 • Is deel van
  Heist


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Kinkhoorn [online], https://id.erfgoed.net/themas/7168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.