De Klerckstraat

Beschrijving

Straat in het verlengde van de Sebastiaan Nachtegaelestraat, loopt tot aan de Graaf Jansdijk. Behoort tot het historische stratenpatroon van het vroegere dorp van Knokke. In 1824 heet de straat "Molenslag", in 1844 vermelding "Kleine Molenwegel" en vóór de fusie "Polderstraat" en "Polderweg". Daarna de "De Klerckstraat", genoemd naar Louis De Klerck, burgemeester van Knokke vanaf 1912. In 1929 wordt een deel van de oude grafstenen van het vol geraakte kerkhof rond de Sint-Margaretakerk overgebracht naar de nieuwe Sint-Helenabegraafplaats ten zuiden van de De Klerckstraat.

De bebouwing van de straat bestaat uit burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen van begin 20ste eeuw, waarbij veel puntgevels. Voorbeeld nummers 9-11, gecementeerde gevels met schijnvoegen, nummer 15, rode baksteen met witte speklagen. In het interbellum worden ook enkele huizen gebouwd in aansluitende traditionele stijl, bijvoorbeeld nummer 22 aan de hoek met Sint-Jorisstraat, bakstenen gevel met gecementeerde details in erker, ornamentiek en lateien, met plat dak. Nummer 62 ligt langs een steegje in de straat en gaat vermoedelijk terug op een oudere losstaande hoeve.

• DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda