Geografisch thema

De Klerckstraat

ID
7169
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7169

Beschrijving

Straat in het verlengde van de Sebastiaan Nachtegaelestraat, loopt tot aan de Graaf Jansdijk. Behoort tot het historische stratenpatroon van het vroegere dorp van Knokke. In 1824 heet de straat "Molenslag", in 1844 vermelding "Kleine Molenwegel" en vóór de fusie "Polderstraat" en "Polderweg". Daarna de "De Klerckstraat", genoemd naar Louis De Klerck, burgemeester van Knokke vanaf 1912. In 1929 wordt een deel van de oude grafstenen van het vol geraakte kerkhof rond de Sint-Margaretakerk overgebracht naar de nieuwe St.-Helenabegraafplaats ten zuiden van de De Klerckstraat.

De bebouwing van de straat bestaat uit burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen van begin 20ste eeuw, waarbij veel puntgevels. Vb. nrs. 9-11, gecementeerde gevels met schijnvoegen, nr. 15, rode baksteen met witte speklagen. In het interbellum worden ook enkele huizen gebouwd in aansluitende traditionele stijl, vb. nr. 22/ Sint-Jorisstraat, bakstenen gevel met gecementeerde details in erker, ornamentiek en lateien, met plat dak. Nr. 62 ligt langs een steegje in de straat en gaat vermoedelijk terug op een oudere losstaande hoeve.

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Sint-Helenabegraafplaats

  • Is deel van
    Knokke - Oude Woonkernen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Klerckstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7169 (Geraadpleegd op 24-06-2021)