De Wielingen

Beschrijving

"Rampe" of helling die de zeedijk van Het Zoute verbindt met de Kustlaan. Tot 1972 het Marie-Joséplein genoemd; huidige benaming naar een vaargeul van de Schelde. Aangelegd na de oostwaartse verlenging van de dijk in 1909-1912. Verkaveld in rechthoekige blokken voor aaneengesloten bebouwing, in contrast met de losstaande villabebouwing meer zuidwaarts gepland. Oorspronkelijk aan noordzijde, aansluitend bij de zeedijk, een stedenbouwkundig en architecturaal eenheidsproject bestaande uit drie hotels met monumentale gevelwanden, U-vormig opgesteld en gericht naar strand en zee, waartussen een binnenplein. Thans zijn de twee dwarse vleugels afgebroken, met name het "St. George Hotel" ten oosten en de "Grosvenor" ten westen. Beide werden in de jaren 1990 vervangen door handels- en appartementsgebouwen van acht bouwlagen. Het resterende voormalige centrale hotel, "Plaza Residence " (1927-1928), biedt een drieledige doorgang zuidwaarts naar de Kustlaan toe. De meer zuidelijk gelegen aaneengesloten bebouwing bestaat voornamelijk uit appartementsgebouwen met kleinschalige horecazaken op begane grond.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 288.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda