Geografisch thema

Dir.-Gen. Willemspark

ID
7174
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7174

Beschrijving

Langwerpig park tussen de Parkstraat in Heist en de Anemonenlaan in Duinbergen. De grens tussen Heist en Duinbergen loopt door het park. In 1909-1910 worden door de "S.A. Tennis de Heyst-Duinbergen" in het nog bestaande duinengebied tussen Heist en Duinbergen tennisvelden aangelegd, uitgebaat rond de houten chalet "Potinière" (naar het model van een chalet in de Franse badplaats Deauville). Aanplantingen om de omgevende duinen te versterken doen het "bosje" ontstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog aanleg van talrijke bunkers in het domein; de chalet wordt vernield. In 1946 wordt het domein heringericht als het "Direkteur-Generaal Willemspark", genoemd naar de organisator van het herstel. Het 10 hectare grote domein wordt met helmgras beplant, wandelpaden worden aangelegd en enkele vijvers krijgen een stemmige pergola. Tennis gereorganiseerd rond een nieuwe uitbating "Chalet Suisse" (Elisabetlaan nummer 321; oude chalet niet hersteld). Plechtige inhuldiging op 6 juni 1949.

  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 59.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dir.-Gen. Willemspark [online], https://id.erfgoed.net/themas/7174 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.