Geografisch thema

Dorpsstraat

ID
7176
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7176

Beschrijving

Dorpsstraat met een geknikt tracé van de Dudzelestraat tot de Natiënlaan. Het zuidelijk gedeelte van de straat werd in 1759 aangelegd als een gedeelte van de steenweg Brugge-Dudzele-Westkapelle, als een rechttrekking van oude kronkelende wegen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als een gedeelte van de "Chaussée de Bruges à Westcapelle", met in de dorpskom een vrij dichte bebouwing. Dit zuidelijk gedeelte stond circa 1910 reeds bekend onder de huidige benaming. Het noordelijke gedeelte werd circa 1860 aangelegd als steenweg naar Knokke, circa 1910 bekend als "Knokse Steenweg". De tram Brugge-Westkapelle-Knokke met dubbel tramspoor reed vanaf 1889-1890 tot 1956 op dit tracé.

Enkele panden destijds met belangrijke functie: voormalig gemeentehuis (zie nummers 93-95) en gemeenteschool (zie nummer 60). De huidige bebouwing van breed- en diephuizen dateert voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 87: verbouwd pand door middel van jaarsteen "1910" gedateerd. Overwegend baksteenarchitectuur, verlevendigd door middel van banden van witte sierbaksteen of simili-steen (onder meer nummers 57, 63-65, 64-70). Veel vernieuwde parementen. Tevens panden uit de jaren 1930 met nieuw zakelijke inslag. Nummers 120-122-124: verbouwd samenstel van huizen in de trant van de nieuwe zakelijkheid, nummer 120 met bewaard traplicht met glas in lood. Naar de Natiënlaan toe, tevens een aantal lage arbeiderswoningen. Op de hoek met de Natiënlaan (Natiënlaan nummer 230) garagecomplex uit de jaren 1990, in de lijn van de organische architectuur zie de golvende dakstructuur.

 • COORNAERT M., Westkapelle en Ramskapelle: de geschiedenis, de topografie en de toponimie van Westkapelle en Ramskapelle met een studie over de Brugse Tegelrie, Tielt, 1981, p. 401-402, p. 424.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenburgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuizen

 • Omvat
  Gemeentehuis van Westkapelle

 • Omvat
  Gemeenteschool met onderwijzerswoning

 • Omvat
  Handelspanden

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Niklaas met lindenrij

 • Omvat
  Villa Ons Gedacht

 • Omvat
  Villa Ons Genoegen

 • Omvat
  Villa Rustoord

 • Is deel van
  Westkapelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7176 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.