Geografisch thema

Driehoeksplein

ID
7177
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7177

Beschrijving

Driehoekig plein tussen de Dumortierlaan en de Kustlaan, reeds in die vorm aangeduid op het verkavelingplan van het consortium Verwee-Van Bunnen-Dumortier (1887), maar pas in de jaren 1920 aangelegd. Voorstel van de benaming komt er naar aanleiding van een petitie van de bewoners in 1933. Bedoeling was de oprichting van rode en groene driehoeken ter ondersteuning van de vorm van het plein. Plein omringd met appartementen tot zeven bouwlagen met horeca op de begane grond, gebouwd vanaf het interbellum, bijvoorbeeld nummer 67, zogenaamd "Da Tory", bakstenen gebouw van drie bouwlagen met trapeziumvormig opgebouwde gevel. Nummers 2-3, zogenaamd "La saumon d'or", hoekpand van de jaren 1950 met afgeronde hoek en horizontale vensterregisters.

Op het grasveld middenin het plein, twee recente beeldhouwwerken: "Dolende weg naar Tarr" van Pol Spilliaert (B), een conceptueel beeld van 1960, brons op steen, in bruikleen van de kunstenaar, en "Rose des vents", speelse combinatie van fontein en windwijzer door Wim Delvoye (B) van 1995, polyester, aangekocht in 1995.

  • DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Appartementsgebouw

  • Omvat
    Appartementsgebouw

  • Is deel van
    Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Driehoeksplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/7177 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.