Duinbergenlaan

Beschrijving

Lange, kronkelende laan die van het station tot aan de Zeedijk loopt en zo het hele kerngebied van Duinbergen van zuid naar noord doorkruist. Eén van de belangrijkste straten van het verkavelingplan van Stübben, aangelegd in de eerste jaren van de 20ste eeuw. Belangrijk voor de bereikbaarheid van het prille Duinbergen: aanwezigheid van trein- en tramhaltes (hoek Elisabetlaan). Het gedeelte ten zuiden van de Elisabetlaan, oorspronkelijk "Veldstraat" genoemd, wordt voorzien van aansluitende rijhuizen, waarvan sommige in cottagestijl, andere met een historiserende trapgevel; er wordt veel aandacht geschonken aan het onbeschilderd metselwerk (nu gedeeltelijk verdwenen onder witschildering). Voorbeelden zijn nummers 39, 40/43, 47, 49 en 50, laatst genoemde met opvallende torenvormig uitgewerkte erker. Ten noorden van de Elisabetlaan bestaat de bebouwing uit losstaande villa's in cottagestijl, behalve tussen de Jozef Nellenslaan en de Poststraat, waar zich het opvallende bouwblok van rijwoningen rond de Christus-Koningkapel bevindt (nummers 80-90); dit bouwblok staat als monument op het ontwerp van lijst van 27/09/2002. Op de hoek met de Poststraat werd het eerste ensemble van het bouwblok gebouwd, in 1903, waarvan nog één huis van de drie overblijft (nummer 88); nummer 90 behoorde ook tot dit trio en is nu vervangen door nieuwbouw. Van een aansluitend duo gebouwd in 1905, blijft enkel het linkerhuis over (nummer 86), het rechterhuis is door een appartementsgebouw van drie en een halve bouwlagen met lijstgevel en plat dak vervangen (nummers 82-84).

Het noordelijke stuk is de westelijke grens van het huidige Stübbenpark en wordt bij aanleg "Elisabethhelling" genoemd. Ter hoogte van het park wordt in 1901 het "Chalet de la Laiterie" gebouwd, in de vanaf dan toonaangevende cottagestijl, met mooi vakwerk en een hoektoren in oosters aandoende vormgeving. Circa 1904 verbouwd tot "Hôtel du Chalet de la Laiterie" naar ontwerp van architect Ad. Pirenne; nu afgebroken. De bebouwing langs het Stübbenpark is vervangen door recente villa-appartementen.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda