Liersesteenweg

Beschrijving

Drukke transitobaan van zuid naar noord door de gemeente lopend. Aan westzijde ter hoogte van de Albertstraat en de Hogevelden inplanting van het kerkhof van de Sint-Augustinusparochie, ingewijd in 1888 bij de eerstesteenlegging van de kerk. Dominerend grafmonument van de familie Ysebrant de Lendonck van 1929 (jaarsteen). Monumentale imitatiegrot met bekronend Heilig Hartbeeld, binnenin gegraveerde taferelen in verband met de verrijzenis; gewelf met gekleurde stukjes glas als evocatie van een sterrenhemel. Links steektrap naar de grafkelder. Vooraan op het kerkhof: erekerkhof met een monument voor de gesneuvelden uit Sint-Katelijne-Waver die omkwamen bij de scheepsramp van 30 mei 1940, toen een schip met Belgische krijgsgevangenen in het Hollands Diep bij Willemstad op een mijn liep.

Even verder, rechts naast nummer 143 en omgeven door coniferen: zogenaamd "kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten", opgericht in 1880-1881, voorzien van een cementering in 1933-1934 en bij de verbreding van de Liersesteenweg in 1971-1972 verplaatst tot achter de bouwlijn; rechthoekige gecementeerde kapel met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Exterieur met schijnvoegen, rondboogvensters en spitsboogdeur; eenvoudig bepleisterd en beschilderd interieur.

• S.N., Katelijne en Waver, een tocht langsheen onze kapellen, s.l., s.d., p. 13-14.

Auteurs: Steyaert, Rita