Dumortierlaan

Beschrijving

Belangrijkste zijstraat van de Lippenslaan, leidt naar Het Zoute. Centrale as in het ruitvormige gedeelte van het verkavelingplan van het consortium Verwee-Van Bunnen-Dumortier (1887), aangeduid als "Rue K" en aangelegd in de jaren 1910; in het interbellum oostwaarts doorgetrokken naar Het Zoute na effening van de duinen.

Het consortium had in het verkavelingplan een zone vrijgehouden voor de inplanting van een kerk: door de stijging van het aantal vakantiegangers en de grote afstand van de dijk naar het dorp bleek dit op deze locatie noodzakelijk. Weduwe van Bunnen-Devos zou zich bijzonder inzetten voor de aanvraag bij het bisdom. De goedkeuring voor de Heilig Hartkerk komt er in 1933.

De hoekpanden in de straat worden allemaal voorzien van een statige uitwerking passend bij het elan van de straat, bijvoorbeeld het hoekpand met de Lippenslaan (zie Lippenslaan nummer 260). Vanaf het interbellum verdwijnen deze bijna allemaal ten voordele van appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen, nu de basisbebouwing van de straat. Een interbellumgebouw dat de slopingswoede overleefde is het als monument beschermde "Woning Dr. De Beir" naar ontwerp van H. Hoste (zie nummer 8). Andere interbellumgebouwen zijn nummer 55, een bescheiden burgerwoning en drie appartementsgebouwen: nummer 14, met art-decogetinte vormgeving, nummers 67-69, met afgeronde hoekbalkons, en nummers 28-30 aan de hoek met Duinviooltjeslaan, modernistisch getint zie buisleuningen en horizontaliserende vensterregisters.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 224.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda