Geografisch thema

Dumortierlaan

ID
7183
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7183

Beschrijving

Belangrijkste zijstraat van de Lippenslaan, leidt naar Het Zoute. Centrale as in het ruitvormige gedeelte van het verkavelingplan van het consortium Verwee-Van Bunnen-Dumortier (1887), aangeduid als "Rue K" en aangelegd in de jaren 1910; in het interbellum oostwaarts doorgetrokken naar Het Zoute na effening van de duinen.

Het consortium had in het verkavelingplan een zone vrijgehouden voor de inplanting van een kerk: door de stijging van het aantal vakantiegangers en de grote afstand van de dijk naar het dorp bleek dit op deze locatie noodzakelijk. Weduwe van Bunnen-Devos zou zich bijzonder inzetten voor de aanvraag bij het bisdom. De goedkeuring voor de Heilig Hartkerk komt er in 1933.

De hoekpanden in de straat worden allemaal voorzien van een statige uitwerking passend bij het elan van de straat, vb. het hoekpand met de Lippenslaan (cf. Lippenslaan nr. 260). Vanaf het interbellum verdwijnen deze bijna allemaal ten voordele van appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen, nu de basisbebouwing van de straat. Een interbellumgebouw dat de slopingswoede overleefde is het als monument beschermde z.g. "Woning Dr. De Beir" n.o.v. H. Hoste (cf. nr. 8). Andere interbellumgebouwen zijn nr. 55, een bescheiden burgerwoning en drie appartementsgebouwen: nr. 14, met art-decogetinte vormgeving, nrs. 67-69, met afgeronde hoekbalkons, en nrs. 28-30/ Duinviooltjeslaan, modernistisch getint cf. buisleuningen en horizontaliserende vensterregisters.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 224.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Dokterswoning Dr. De Beir

 • Omvat
  Handels- en appartementsgebouw

 • Omvat
  Heilig Hartkerk

 • Is deel van
  Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dumortierlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/7183 (Geraadpleegd op )