Geografisch thema

Dwarsstraat

ID
7184
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7184

Beschrijving

Rechte straat is Oostdorp, aangelegd circa 1895 vanaf de Kursaalstraat, dwars door het vroegere "Schuldhof", naar de Vissersstraat. Dit is een vervorming van het "Schuttershof", dat vanaf de 16de tot de 18de eeuw ongeveer op die plaats was, maar begin 19de eeuw is verdwenen. Op die plaats ontwikkelt zich vanaf dan een chaotische, ordeloze bebouwing. In 1885 besluit het gemeentebestuur de huisjes te onteigenen en opnieuw gestructureerd te verkavelen. Men trekt er de Brouwersstraat, Dwarsstraat en de Garnaalstraat.

De basisbebouwing bestaat uit bescheiden burgerhuizen van eind 19de-begin 20ste eeuw, hier en daar vervangen door enkele appartementsgebouwen van drie bouwlagen.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Is deel van
    Heist


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dwarsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7184 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.