Elizabetlaan (Knokke-Bad)

Beschrijving

Kronkelende hoofdweg door Heist en Knokke (N34), grosso modo parallel met de Zeedijk. Sluit aan bij de Koninklijke Baan die in opdracht van Leopold II van Middelkerke tot Blankenberge wordt aangelegd tussen 1900 en 1909. Circa 1909 ontwerpt Stübben het gedeelte tussen de Lippenslaan en het Albertplein (het Zoute). De verbinding tussen het stuk in Duinbergen (ongeveer vanaf de Meerlaan) en de Lippenslaan gebeurt in 1930-1931. Het stukje tussen de Koningslaan en het Burgemeester Desmidtplein, gedeeltelijk uit 1930 en uit 1909, sluit qua bebouwing aan bij Knokke-Bad: straatbeeld bepaald door appartementsgebouwen tot vijf bouwlagen waarvan nog redelijk wat uit het interbellum, zoals nummers 137 en 139, appartementsgebouw met sierlijke ijzeren balustrades; nummer 123, klein appartementsgebouwtje in historiserende, eclectische stijl met sierlijk uitgewerkte aflijning van de lijstgevel.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 253.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda