Geografisch thema

Emile Verhaerenlaan

ID
7189
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7189

Beschrijving

Licht gebogen straat die de Prins Karellaan verbindt met de Sparrendreef. Omschrijft de noordelijke grens van de driehoek waar in de eerste helft van de 19de eeuw de kern ontstaat van het oude gehucht Het Zoute. Pas aangelegd bij de uitbouw van Het Zoute in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Z.g. naar de dichter, kunstcriticus en advocaat Emile Verhaeren (Sint-Amands-Puurs, 1855-Rouen, 1916), die o.m. het landschap rond het dorpje Knokke beschrijft dat hij regelmatig bezoekt. Vanaf Oud-Zoute tot aan Sparrendreef aaneengesloten bebouwing aan de oostzijde, opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nrs. 26, 28-30 burgerhuizen van twee bouwlagen met typerende dakvensters in puntgevels, driezijdige erkers en al dan niet geschilderde bakstenen balkons. Verder losstaande villabebouwing vnl. uit de eerste helft van de 20ste eeuw aansluitend bij de villawijk. O.m. nrs. 1-3 en 5: villa's uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van de Gentse architecten C. en G. Hoge, bepleisterde baksteenbouw op onbeschilderde sokkels in respectievelijk bak- en breuksteen. Nr. 9-11-13. Driewoonst in cottagestijl, oorspronkelijk ontworpen als gekoppelde villa, maar later centraal deel verbouwd tot woning, cf. was voorheen centrale inkompartij voor beide panden, te bereiken via trappartijen links en rechts van de centraal gelegen tuin.

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel VIII, mei-juni 1994, s.p.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Bronzen beeld Eervol

 • Omvat
  Gekoppelde villa in cottagestijl

 • Omvat
  Tweegezinswoning Peter Pan / Manor

 • Omvat
  Villa Melition-Sumiko

 • Omvat
  Villa Tant mieux

 • Is deel van
  Knokke - Het Zoute


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Emile Verhaerenlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/7189 (Geraadpleegd op 13-06-2021)