Geografisch thema

Felicien Ropspad

ID
7194
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7194

Beschrijving

Korte rechte straat die de Albertlaan en de Henri Staquetstraat verbindt met de Helmweg, gelegen in de zuidwestelijke hoek van Het Zoute. Voorheen z.g. Chemin des Oyats of Helmgrasstraat. Op vraag van de Compagnie Immobilière du Zoute later gewijzigd in Ropspad en vanaf 1972 huidige -volledige- benaming, naar de Belgische beeldende kunstenaar Felicien Rops (1833-1898), bekend om zijn satirische en erotische werken maar tevens landschapsschilder, o.m. van marines cf. zijn verblijf aan de kust in periode 1872-1886. Vermoedelijk aangelegd vóór de Eerste Wereldoorlog bij de initiële uitbouw van Het Zoute. Aan noordelijke zijde aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen van twee bouwlagen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, aansluitend bij de bebouwing van de Gildenstraat. Aan zuidelijke zijde losstaande villabebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Felicien Ropspad [online] https://id.erfgoed.net/themas/7194 (Geraadpleegd op 23-06-2021)